marmara görüntüleme merkezi

-
  ANASAYFA HAKKIMIZDA HİZMETLERİMİZ KAMPANYALAR FİYATLAR İLETİŞİM
TEKNOLOJİ TECRÜBE GÜVEN EKONOMİ /
 
RENKLİ DOPPLER-ULTRASON
EMAR-BT-MAMOGRAFİ
DİJİTAL PANORAMİK DİŞ RONTGENİ-RONTGEN
KEMİK YOĞUNLUK ÖLÇÜMÜ
 
 
 
Üye olun. güncel haberler gelsin...
 
bize ulaşın
HİZMETLERİMİZ
 
EMAR-BT-MAMOGRAFİ

MAMOGRAFİ

Mammografi meme dokusunun röntgen ışınlarıyla görüntülenmesidir. Genel amaçlı radyoloji tüplerinde değişiklikler yapılarak, hastanın daha az radyasyon alması sağlanmıştır. Kullanılan cihaza bağlı olarak otururken veya yatarken memenin değişik yönlerden görüntüleri alınır. Küçük ve büyük boy bukisi sayesinde, en küçük memeden en büyüğüne kadar çekim olanağı bulunmaktadır

Özel kaşık ve parçaları sayesinde hastaya en düşük dozu vererek en iyi görüntüyü elde etmek için KV Tekniği kullanılmaktadır. Bu teknik sayesinde hastadan daha kaliteli görüntüyü daha az doz radyasyon kullanarak alınabilmektedir. Fokal kompresyon ile elde edilen grafilerde, kitleler daha net olarak ortaya konmaktadır.

Mammografi belli yaştan sonra tarama testi olarak, memede bir kitle ele geldiğinde, meme başında akıntı görüldüğünde, meme başının çekintiye uğramasında, meme derisindeki değişikliklerde, meme biopsisinde lokalizasyon amacıyla kullanılabilir

Mamografi meme hastalıklarının tanısında kullanılan en temel cihazdır. En büyük üstünlüğü kanser oluşmaya başladığı dönemde gelişen mikrokalsifikasyonları ( küçük kireçlenme odaklarını ) gösterebilme yeteneğidir. Kontrol amaçlı çekilen filmlerde eski filme kıyasla yeni gelişen doku incelenmesinde yeni gelişen kanseri tanımada büyük katkı sağlar.Genç hastalarda süt bezleri yoğun olduğundan teknik nedenlerden ötürü mamografinin tanısal değeri azalmaktadır.Bu nedenle 35 yaş öncesi meme görüntülemesi genellikle ultrasonografi ile yapılır. 40 yaştan itibaren her yıl mamografi kontrolü Amerikan Kanser Enstitüsü tarafından önerilir.

Kadınlarda sık görülen meme kanserinin erken teşhisi en az tedavi kadarönemlidir.Mamografi yöntemi ile meme kanserinin erken teşhisi mümkündür.

 

MR(MANYETİK REZONANS GÖRÜNTÜLEME)

Manyetik rezonans görüntüleme son 20 yıldır kullanılan yeni bir görüntüleme yöntemidir. MRG ağrısız ve x-ışını gibi zararlı olabilecek araçlar kullanmayan bir tanı tekniğidir. Hasta güçlü bir elektromagnet (mıknatıs) içeren bir silindirin içinde yatarken, vücuttaki hidrojen atomlarının enerji salmasına yol açan radyo dalgaları gönderilerek işlem gerçekleştirilir. Mıknatıs etkisi ile hareket eden binlerce atoma ait bilgi bir bilgisayara gönderilir ve incelenen alanın değişik eksenlerde kesitsel görüntüsü elde edilir. Radyolog doktorlar bu görüntüleri değerlendirilerek hastalık hakkında bilgi edinirler.

Nasıl Yapılır? Hangi amaçlarla yapılır?

MRG ile vücuttaki her organı incelemek mümkündür. Kafatasının içine bakıp beyin tümörü aramak, sinir kılıflarını inceleyip multiple skleroz bulgularını araştırmak, beyin kanaması ve eklem rahatsızlıklarını değerlendirmek gibi karışık ve zor işlemler gerçekleştirilebilir. Ayrıca kaslar, bağlar, kan damarları, kalp, karaciğer ve böbrek gibi organlar hastalık yönünden taranabilir. Gerektiğinde allerjik özellikleri çok az olan kontrast maddeler kullanılır. Ayrıca MRG beyin fonksiyonları da değerlendirebildiğinden dolayı, ruhsal bozuklukların incelenmesinde de kullanılabilir. Elde edilen görüntüleri değerlendiren bir radyolog doktor bilgisayar aracılığıyla ek bazı işlemler yaparak daha detaylı ve farklı bilgiler (3 boyutlu görüntüler, fonksiyonel görüntüler, biyokimyasal incelemeler, anjiografi görüntüleri) elde edebilir.

Son 10 yılda büyük gelişmeler kateden MR teknolojisi sayesinde bilgisayar tomografi ve diğer radyolojik tanı yöntemlerinin çözemediği birçok vakayı Manyetik Rezonans(MR)görüntülenebilir hale getirmiştir. Özellikle nöroloji ve beyin cerrahisi(nöroşirurji )MR'ı en çok kullanılan tıbbi branşlardır. MR incelemenin sağladığı yüksek yumuşak doku çözünürlüğü sayesinde damar anomalileri, anevrizma(damar baloncuğu)iyi-kötü huylu tümörler, epilepsi oluşumunda rol oynayabilecek birçok hastalığın tanısını koyabilme mümkündür.

Kas-iskelet sistemi hastalıklarında(ortopedi)da yine MR menisküs zedelenmeleri başta olmak üzere spora bağlı yada bağlı olmayan gelişen patolojilerde yüksek doğruluk oranında ve noninvaziv(hastaya zarar vermeyen)radyolojik tanı yöntemi haline gelmiştir. Bağ zedelenmeleri, kemik berelenmesi, tendon yırtıkları, bel fıtığı(disk hernisi), kas hasarları gibi birçok hastalıkta yüksek doğruluk oranında tanı koyma olanağı sağlamaktadır. Ayrıca beyinden bacaklara kadar bütün ana atar damar(arteryel sistemin görüntülenebilmesi)ile Kateter Anjiografisi olmadan büyük oranda doğru tanı koyabilme mümkündür. Standart tetkiklerin yanında beyin tümörü araştırmasında ve beyin tümörlerini saptamada MR Spektroskopi, beyin omurilik sıvısının akımına yönelik BOS Dinamik tetkik, karotis, aort, alt ve üst ekstremite atar damarları(arterlerine)yönelik, angio, safra yollarının görüntülenmesinde, MR kolanjio, beyin damarlarındaki tıkanıkların erken dönemde tespitinde diffüzyon-perfüzyon incelemelerini yapabilmekteyiz. Son yıllarda yapıla gelen MR Enteroklizis, MR Ürografi,MR Artro,Meme MR gibi tetikleri de bünyemizde gerçekleştirilmektedir.

1.5 Tesla magnet gücü bulunan SIEMENS MAGNETOM SYMPHONY MR cihazın manyetik gücü, gerekse geniş coil seçenekleri ile istenilen bölgenin yüksek kalitede görüntüleri alınabilmektedir. Cihazın(giriş açıklığı(gantry) 60cm olup, morbit obez vakalar dışında hastaların 125-150 kg aralığında girebileceği açıklığı sağlamaktadır. Tetkik esnasında hastanın tekniker ve uzman doktor tarafından devamlı takibi ve iletişim kurabilmesi mümkündür. Ayrıca her türlü oluşabilecek tıbbi olumsuzluğa karşı anestezi teknikeri ve gerekli tüm acil müdahale ekipmanı bulunmaktadır. Çekilen görüntülerin istenildiği takdirde CD ile bir nüshası hastaya ayrıca bir kopyası verilebilmektedir.

Hangi durumlarda yapılmaz?

Bu üstün görüntüleme teknolojisinin kullanılamayacağı hastalar da vardır ki bunların başında vücudunda metal protez bulunanlar gelir çünkü MRG'nin mıknatısı bu metalleri yerinden oynatabilir. Bu gibi hastalar arasında kalp pili olanlar, beyin ameliyatı ile beyin damarlarına klips takılmış kişiler, metal kalp kapakçıkları olanlar ve iç kulak protezi olanlar yer alır. Eğer doktorunuz sizden MRG tetkiki isterse onu bu tür metallerin varlığından haberdar etmeyi unutmayın. Ayrıca kapalı yerlerde kalamayan hastalarda uygulanamamaktadır. Bu nedenle açık MR geliştirilmiş olup, bu tür hastalar bu cihazlarda görüntülenebilir.

 
BT(BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİ)
 
Bilgisayarlı tomografi x-ışını (röntgen) kullanılarak vücudun incelenen bölgesinin kesitsel görüntüsünü oluşturmaya yönelik radyolojik teşhis yöntemidir. İnceleme sırasında hasta bilgisayarlı tomografi cihazının masasında hareket etmeksizin yatar.Masa manuel ya da uzaktan kumanda ile cihazın ''gantry'' adı verilen açıklığına sokulur. Cihaz bir bilgisayara bağlıdır. X-ışını kaynağı incelenecek hasta etrafında 360 derecelik bir dönüş hareketi gerçekleştirirken ''gantry'' boyunca dizilmiş dedektörler tarafından x-ışını demetinin vücudu geçen kısmı saptanarak elde edilen veriler bir bilgisayar tarafından işlenir. Sonuçta dokuların birbiri ardısıra kesitsel görüntüleri oluşturulur. Oluşturulan görüntüler bilgisayar ekranından izlenebilir.Görüntüler filme aktarılabileceği gibi gerektiğinde tekrar bilgisayar ekranına getirmek üzere optik diskte depolanabilir. Ayrıca görüntüler bilgisayar tarafından işleme tabi tutularak birbirine dik eksenlerde yeniden yapılandırılmış görüntüler elde edilebilir. Bu görüntülerin de yardımıyla 3 boyutlu görüntüler oluşturulabilir. Bu şekilde soluk borusunun, yemek borusunun, midenin, ince ve kalın barsakların, damarların ve idrar yollarının içeriden görüntülerini elde etmek mümkün olmaktadır. Bilgisayarlı tomografi diğer x-ışın incelemelerine göre bazı avantajlara sahiptir. Özellikle organların, yumuşak doku ve kemiklerin şekil ve yerleşimini oldukça net gösterir.Ayrıca BT incelemeleri hastalıkların ayırıcı tanısını yaparak tedavi yöntemlerini değiştirmektedir.Diğer görüntüleme yöntemlerinden daha erken ve doğru şekilde birçok hastalığın teşhisini sağlamaktadır. Hastalıklar erken teşhis edildiğinde daha iyi tedavi edildiklerinden, BT bu üstün özellikleriyle doktorların birçok hayat kurtarmasına yardımcı olmuştur.

• 3 D Dimention (3 Boyutlu Görüntüleme), HRCT- High Resolotion Computarize Tomograf, DENTAL diş çekimleri, Yüksek rezolüsyonlu ve bilgisayarlı tomografi gibi tetkikler bünyemizde gerçekleştirilmektedir.
• Denta tetkik yüksek kaliteli BT görüntülerini kullanarak dental implantların operasyon öncesi planını hazırlayan bir dental planlama yazılımıdır.
• 3D,Bu kesitler önden arkaya (coronal) yukarıdan aşağıya (axial) veya sağdan sola (sagittal) olabilir. Bu kesitler birbiriyle birleştirilerek 3 boyutlu görüntüler elde edilir.
• HRCT, yüksel uzaysal rezolüsyon algaritma ile (cihazda bulunana özellik)1 mm kesit kalınlığıyla görüntü alıp 10 mmkesit aralığı(boşluk) vererek ve her defada nefesle kesit alarak çekilen bir yöntemdir.

İnceleme rahatsızlık verici mi? Herhangi bir tehlikesi var mı?

İncelemenin kendisi tamamen ağrısızdır. İnceleme sırasında hastadan BT cihazının masasında hiç hareket etmeksizin yatması istenir. Yapılacak incelemenin türüne bağlı olarak hastaya kol damarlarından kontrast madde enjekte edilebileceği gibi kontrast madde içmesi de istenebilir. İncelemenin bu kısmı hasta için biraz rahatsızlık verici olabilir. Kontrast maddeler iyot içerdiği için bazı kişilerde allerjik reaksiyonlara neden olabilir. Hastanın inceleme öncesinde teknisyen ya da radyoloğa bu tür maddelere karşı daha önce allerjik bir reaksiyon gösterip göstermediğini ve eğer varsa başka maddelere karşı allerjisini bildirmesi gerekir.Hastanın güvenliği için en iyi şekilde dizayn edilmiş olup inceleme sırasında maruz kalınan radyasyon miktarı gerekli en az düzeyde olacak şekilde imal edilmiştir. X ışınları anne karnında gelişmekte olan fetusa zarar verebileceğinden inceleme hazırlığına başlamadan evvel hasta hamilelik şüphesi varsa bu konuda doktora veya teknisyene bilgi vermelidir.  
 
Copright © 2012 marmara görüntüleme merkezi. Tüm Hakları Saklıdır.  
 
PCDOKTORUM

Göztepe Ressam Salih Ermez Cd. No:22/6 (Merdivenköy Polikilinikleri Karşısı) Kadıköy - İstanbul
Tel: 0 216 567 67 24 Fax: 0 216 566 55 89
Bizi
takip edin!